Vaeltaessa on joskus myös pysähdyttävä syömään tai lepäämään ja silloin tarvitaan jotakin lämmintä varsinaisten vaellusvaatteiden päälle. Millainen on hyvä taukotakki vaellukselle? Se on tietenkin makuasia, mutta sen ratkaisee myös se, miten paljon takki vie tilaa kantamuksissa. Paras vaihtoehto kaikista on ehdottomasti kevyttoppatakki, jossa on joko synteettistä kuitua tai peräti untuvaa. Saman asian ajaa tietysti villapaita tai fleece, mutta ne ovat selvästi painavampia vaihtoehtoja.
Kunnollinen taukotakki vaellukselle
Kylmissä hetkissä selvästi paras vaihtoehto on untuvatakki. Se ei välttämättä pidä vettä, mutta märissä olosuhteissa sen saa mahtumaan kuoritakin alle, jolloin kosteus ei tee siitä heti epämukavaa. Untuvatakkiahan ei tarvitse lainkaan vaelluksella, koska kävelyn aikana liikunta pitää lämpimänä. Jos pitää enemmän olla paikoillaan, niin niissä tilanteissa synteettinen takki on ehdottomasti parempi. Niissä on ongelmana pakkaaminen pieneen tilaan, jolloin niiden untuva litistyy eikä palaudu kunnolla vanhaan malliinsa.
Ultrakevyen untuvatakit menevät pieneen tilaan, mutta säilyttävät silti kuitunsa litistymättä. Pieneen tilaan mahtuva takki on käytännöllinen, koska se on helpompi kuljettaa mukana sekä ne ovat myös kevyitä, mikä on vaeltajalle plussaa. Mitä vaellukselle mukaan on aina mietinnänarvoinen kysymys ja missään nimessä mitään turhaa reissussa ei kannata olla. Siksi juuri kevyet, mutta todella lämpimät taukotakit ovat enemmän kuin tervetulleita vaeltajan kaveriksi.
Taukotakki hupulla vai ilman?
Jälleen makukysymys, mutta hupulla on ehdottomasti hyvät puolensa. Se ei paljon enää takissa paina, mutta sen avulla saa tuotua lämpöä huomattavasti lisää. Esimerkiksi tuulisella säällä taukotakki on käytännöllinen, kun hupulla saa suljettua tarpeettomat aukot, josta tuuli pääsisi viilentämään vaelluksella kostunutta kroppaa. Tärkeintä taukotakissa on kuitenkin se, että se pitää vilun kaukana ja lämmön sisällä.