Tunturit kutsuvat, mutta mitä vaellukselle mukaan?

Ennen vaellukselle lähtemistä jokainen retkeilijä miettii, mitä vaellukselle mukaan tällä kertaa. Matkan pituus ja retken kesto määrittävät tarvikkeiden määrän. Päiväretkeläisen reppu on huomattavasti kevyempi kuin esimerkiksi muutaman päivän mittaisen vaelluksen tekevän rinkka. Päiväretkelle otetaan mukaan reppu, eväät, repun sadesuoja ja vaihto- tai lisävaatteita. Usean päivän vaellukselle pitää ottaa mukaan lisäksi teltta, makuupussi ja -alusta, rinkan sadesuoja, ruokaa, juomaa ja ruoanlaittovälineet.

Mitä vaellukselle mukaan aloittelijalle?

Rinkan pitää sopia omaan selkään, jotta sitä jaksaa kantaa pitkiä matkoja. Suositeltava koko on 65 – 85 litraa. Kokeneet vaeltajat pakkaavat mukaan vain välttämättömät tavarat, sillä lisäpaino uuvuttaa. Aiemmin mainituiden lisäksi juomapullo, ruokailuvälineet ja ensiaputarvikkeet ovat välttämättömiä. Samoin kompassi, kartta, puukko, tulentekovälineet ja wc-paperia pitää olla mukana.

Entä mitä mukaan matkalle tai vaellukselle? Olipa luontomatka, päiväretki tai pitempi vaellus, hyvät vaelluskengät ovat ehdottoman tärkeät. Lisäksi on hyvä pakata mukaan mukavat housut, esimerkiksi joustavat vaellushousut ja -takki. Lyhyt- ja pitkähihainen paita kuten esimerkiksi fleece sekä kylmällä säällä aluskerrasto pitävät retkeilijän lämpimänä. Myös pipo, hansikkaat, sukkia sekä taukotakki kannattaa ottaa mukaan.

Tarkoituksenmukaiset varusteet takaavat onnistuneen vaelluksen

Vaikka ei olisikaan välineurheilija, kunnollisiin ja sopiviin varusteisiin kannattaa satsata. Kun kävelee hiertävillä kengillä päiväkausia, ei maisemat jaksa kiinnostaa. Sen sijaan istuvilla ja mukavilla jalkineilla vaeltajan huomio kiinnittyy ympäröivään luontoon, joka on retken tarkoituskin. Hyvät varusteet maksavat itsensä takaisin, kun vaeltaminen sujuu.